
Risipa alimentară este o problemă serioasă a societății actuale, unde cumpărăm mai mult decât avem nevoie. O parte importantă a finanțelor noastre se îndreaptă către mâncare. La nivel mondial, tone de mâncare bună de a fi consumată este aruncată. În plus, risipa alimentară este prezentă încă de la momentul culegerii agricole, când numeroase alimente sunt aruncate pentru că nu arată perfect. În cadrul acestui articol voi prezenta câteva moduri în care risipa alimentară poate fi redusă.
Primul pas este trecerea în revistă a produselor pe care deja le avem acasă și tăierea lor de pe actuala listă de cumpărături. Astfel cheltuieli inutile vor fi eliminate, iar alimentele nu vor expira rapid. De asemenea, este de ajutor și stabilirea meniurilor pe care dorim să le servim în timpul săptămânii respective, vor fi cumpărate astfel numai alimentele de care avem clar nevoie pentru pregătirea acestora.
Păstrarea alimentelor în locuri potrivite este importantă pentru ca acestea să nu se deterioreze rapid, spre exemplu, verdețurile pot fi păstrate într-un pahar cu apă, cartofii și ceapa trebuie să stea într-un loc rece și întunecos, iar bananele și roșii pot fi păstrate pe tejghea. Este important totuși să nu ne ferim de legumele „urâte”, chiar dacă acestea nu au o formă perfectă, gustul este la fel. De multe ori astfel de fructe și legume sunt cele crescute de producătorii locali în condiții naturale. De asemenea, resturile alimentare pot fi utilizate pentru compost în cadrul propriei grădini. De multe ori, fructele și legumele mai vechi pot fi incorporate în feluri de mâncare delicioase, precum supele sau plăcintele. Aceste fructe și legume „urâte” pot fi de multe ori incorporate în cadrul unor mâncăruri delicioase precum gemurile, humusul, salata de vinete și există companii care se ocupă special cu vânzarea acestor produse, care altfel ar ajunge la gunoi. În plus, ne putem planifica mesele în funcție de alimentele pe care deja le deținem și este important să nu pregătim cantități mult prea mari pe care nu le putem consuma în cadrul acestora. Realizarea unei liste de cumpărături înaintea vizitei la supermarket este și ea un pas important.

Rețetele rapide și simple sunt o cale de a combate risipa alimentară și sunt foarte sănătoase pentru noi. În plus, eticheta alimentelor ne poate spune foarte multe: „beste before” – înseamnă că alimentul poate fi consumat fără probleme și în perioada imediat următoare, în timp ce „use-by” – înseamnă că alimentul trebuie consumat până la data respectivă, altfel acesta este expirat și ne poate afecta sănătatea. În plus, este important să verificăm datele de expirarea chiar în magazin pentru a ne asigura că vom cumpăra un produs cu o dată de expirare care să ne permită să ne bucurăm de el.
În plus, resturile de la mese pot fi păstrate la congelator și utilizate în cadru altor preparate pe care dorim să pregătim. Susținerea producătorilor locali este și ea o parte importantă, întrucât încurajăm producția locală, sănătoasă și micii producători care susțin comunitatea. În plus, mâncarea în plus poate fi donată către persoanele aflate la nevoie. Există aplicații și oferte în cadrul supermarketurilor, prin care sunt vândute la prețuri mai mici mâncarea care are un termen de valabilitate redus ex. Bonnapp. De asemenea, în cadrul comunității pot fi stabilite rețele pentru ajutorarea persoanelor aflate la nevoie. O idee interesantă este organizarea meselor alături de prieteni, în care fiecare aduce un preparat, astfel avem diversitate și ne bucurăm și de timpul cu persoanele apropiate nouă.
O investiție care să ne ajute să prezervăm mâncarea este un aparat de vidat, care ne ajută să păstrăm alimentele cât mai proaspăt posibil și să ne bucurăm de ele. De asemenea, ordonarea frigiderului ne poate ajuta când vine vorba de găsirea rapidă și folosirea alimentelor pe care le-am cumpărat deja. O altă idee este organizarea propriei grădini, cu fructe și legume sau cu verdețuri, care ne va permite să ne bucurăm de acestea proaspete chiar de acasă. Grădina poate fi realizată fără costuri suplimentare doar prin păstrarea semințelor de la fructe și legume.
Resurse:
https://www.eufic.org/en/food-safety/article/how-to-reduce-food-waste-at-home
https://www.healthline.com/nutrition/reduce-food-waste#TOC_TITLE_HDR_21
https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1309609/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-reduce-food-waste